van cannabis tot cannefas  
de grondstof waar vroeger zeildoek van werd gemaakt was voornamelijk vlas, hennep en later katoen.
Omdat vlas en hennep vezels vrij lang zijn kan er zeer sterk doek van gemaakt  worden maar de bewerking van de plant tot een rol doek was behoorlijk zwaar ,tijdrovend en ongezond werk.
katoen kan dichter geweven worden maar de vezels zijn korter dus het doek is zwakker en scheurt sneller dan een doek van vlas of hennep.
even wat historie,,,
zeildoek dat van vlas of hennep is gemaakt,komt van een éénjarige plant die oorspronkelijk uit Aziê stamt maar het hier ook goed doet.
de vruchten zijn oliehoudend en hier werd goed gebruik van gemaakt denk maar aan verlichting en als grondstof voor verf.
in de 16 en 17 eeuw werd hennep in grote hoeveelheden, in de Lopiker en Alblasser en Krimpener waarden verbouwd.
na het maaien werden de stengels op het land gelaten om daar te geroot te worden ,een natuurlijk maar gecontroleerd rottings proces de stengels werden af en toe gekeerd zo raakten de vezelbundels door schimmels los van elkaar.
in kleine goedkope molens, de hennepkloppers, werden de stengels gebeukt of geplet tussen een paar weefgetouw van K.seijpesteinblokken hout die door de molen werden aangedreven,daarna
werd het gehekeld de bossen gebroken stengels werden over
een ijzeren kam geslagen,,dit was zwaar en slecht werk ,
als je ergens een hekel aan had,,,,,,

nu had men een grauw gekleurde vezel die minder opbracht dan
een gebleekte vezel ,de meeste jachten ,dus de groep waar het grote geld zat (zit) hadden en hebben nog steeds witte zeilen,
het oog wil ook wat!!
om de vezel gebleekt te krijgen werd het gekookt in potas en dat is een gevaarlijk goedje, je kan het vergelijken met logen.
potas heet tegenwoordig kaliumkarbonaat.
de vezels werden gedroogt en gesponnen om het daarna te verweven tot zeildoek op een weefgetouw zoals hiernaast te zien is.
Rolreders waren altijd aanwezig om dit alles in goede banen te lijden.

zij waren ook diegene die er goed aan hebben verdient,een wever verdiende te veel om voor te sterven en te kort om van te leven.


vergeet niet dat ik het hier bijzonder luchtig heb verwerkt,de waarheid is niet te vergelijken met de zeildoekproduktie van vandaag de dag

Voor de geintereseerden onder ons is dit stuk geschiedenis
opgeschreven in het boek "van canefas tot coral"
het gaat over de geschiedenis van een krommenieêr familie onderneming geschreven door K.Woudt.

katoen kan dichter geweven worden dan hennep of vlas en is al creme kleurig van zichzelf waardoor het bleken vervalt maar het is niet sterker dan hennep of vlasdoek en toch zie je op de meeste varende monumenten gewoon katoendoek.

het doek word verdeeld in gewicht per vierkante meter
hoe dikker het doek,hoe lager het nummer   
nr. 1 1000  gr/m                         
nr. 2  940   gr/m
 nr. 3   880 gr/m nr. 4   820  gr/m nr. 5   760  gr/m nr. 6   720   gr/m nr. 7   660  g r/m nr. 8   610  gr/m nr. 9   550  gr/m nr.10   500  gr/m nr.11   440  gr/m
nr.12   390  gr/m
nr.13   330  gr/m
nr.14  280   gr/m

het materiaal voor het naaien van de zeilen was ook hennep of vlas ,het werd echter wel door een blok bijenwas getrokken om het waterafstotend te maken en het ging wat makkelijker door het doek heen.
zeilmaker Auke de Groot uit Stavoren gebruikte altijd katoengaren nm.28 ook door de bijenwas heen getrokken om zeilen aan elkaar te zetten zoals zijn vader dat ook deed, behalve voor zeegaande schepen en reparatiewerk voor vissers,die kregen geteerd hennep garen in de zeilen.
zeilmaker Snijder uit Urk gebruikte ook katoengaren,
nm.16 voor doek nm 14-10
nm.18 voor doek nm. 10-6
nm.20 voor doek nm.   2-00
nm. 24 voor het het lijken ,in de hoeken dubbel.
Het lijkentouw was ook van hennep hier was de beste hennep voor nodig. van oudsher kwam het beste uit Riga in de volksmond werd het al snel russiche hennep,deze vezels waren(zijn) langer en zijn beter te bewerken en te verwerken.
voor het aanlijken werd een cominatie gemaakt van katoengaren of geteerd en blank garen
b.v.  voor het voorlijk of schoothoek ,dubbel 3 draads geteerd en dubbel 2 draads blank ,het blanke garen werd evengoed verdrenkt met het verdunde teermengsel van de 3 draads garens
het meest gebruikte vandaag de dag is het 2 draads en 3 draads garen deze worden geleverd als geteerd en blank het beste is de LL kwaliteit dit staat voor lang lopend en geeft aan dat het lange vezels bevat.

TERUG NAAR wat wil je maken